Αθήνα, 03-04-2020

Ρετρό … καρναβάλι της Αθήνας!

Το καρναβάλι δεν είχε πάντα την μορφή που έχει σήμερα, δηλαδή ακριβά άρματα και συλλόγους χορευτών και καλλίγραμμες βραζιλιάνες.

 

Μια ματιά στο χρόνο από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους μας δείχνει πως μέχρι το 1887 όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτές τις εκδηλώσεις χαρακτηρίζονταν βάρβαροι και χυδαίοι για το λόγο ότι μεταμφιέζονταν χρησιμοποιώντας βρώμικα σεντόνια, ήταν μουτζουρωμένοι με λουλάκι και καρβουνόσκονη, ντυμένοι με ράκη όσο για τα άρματα αυτά ήταν κάρα στολισμένα με οτιδήποτε φανταχτερό και αταίριαστο που τα έσερναν ψωραλέα γαϊδούρια.

 

Η θεματογραφία είχε σαν βάση τις ανθρώπινες σχέσεις και την προσπάθεια συμβίωσης ανόμοιων κοινωνικών ομάδων, τις δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής. Πλήρη αναπαράσταση της φτώχειας αλλά πνεύμα μίζερο. Η αναπαράσταση μάλιστα της πομπής του Γάμου που ακολουθούταν από τα προικιά της Νύφης ήταν ένα τραγικό και κακόγουστο θέαμα στο σύνολό του. τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τη σύνθεσή του.

 

Στην εποχή μάλιστα εκείνη υπήρχε και το έθιμο να πετούν στημένες λεμονόκουπες στους παρελαύνοντες. Το 1890 όμως η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. Ιδρύθηκε το Κομιτάτο των Απόκρεω της Αθήνας κι άρχισε το καρναβάλι να αναβαθμίζεται. Ο Καρνάβαλος πήρε συγκεκριμένη μορφή, έκαναν την εμφάνισή τους οι μάσκες, το κομφετί, τα ρόπαλα, το ντόμινο, το γαϊτανάκι, η παρέλαση των αρμάτων, οι καμήλες. Όσο για τη θεματογραφία αυτή περιελάβανε από αναπαραστήσεις ιστορικών γεγονότων μέχρι και θέματα της επικαιρότητας σχολιασμένα με χιούμορ και σάτιρα, ενώ τα άρματα υποστηρίζονταν από ομάδες πεζών δίνοντας έτσι στο θέμα συγκεκριμένη μορφή.

 

Στις αρχές του 20ου αιώνα οι αποκριάτικες χοροεσπερίδες ήταν κοινωνικό γεγονός. Η ανώτερη τάξη περνούσε τα βράδια της στους χορούς του παλατιού. Οι άνθρωποι τους πνεύματος στα σπίτια του Σουρή και του Παλαμά, όσο για τη λαϊκή τάξη αυτή περνούσε τα βράδια της στις ταβέρνες της Πλάκας με σπληνάντερο, κοκορέτσι, γαρδούμπες και άφθονη ρετσίνα. Έπιναν περισσότερο απ’ όσο άντεχαν, πολλές φορές τους πήγαινα κυριολεκτικά σηκωτούς στο σπίτι, οι καυγάδες ήταν συχνοί και για αστεία μάλιστα αφορμή, το δε μάλιστα μαγαζί το πρωί στην κυριολεξία ήταν «γυαλιά, καρφιά».

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ