Αθήνα, 05-06-2020

Μαμά τι είναι οι Αποκριές και τι… το Καρναβάλι;

Αποκριές σημαίνει αποχή από κρέας από τις λέξεις από και κρεώ. Αντίστοιχα και η λατινική λέξη καρναβάλι σημαίνει ακριβώς το ίδιο και προέρχεται από τις carne που σημαίνει κρέας και vale που σημαίνει χαιρετώ.

 

Οι Αποκριές αποτελούν την προετοιμασία των πιστών για το Πάσχα. Μετά την Καθαρή Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή που είναι μια περίοδος νηστείας και προετοιμασίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την έλευση του Πάσχα. Στην αρχαιότητα ήταν εκδηλώσεις προς τιμή του Διονύσου με σκωπτική διάθεση και ενθουσιασμό. Η έλευση του Χριστιανισμού υπήρξε ένας συνδυασμός των στοιχείων της σαρακοστής και των αρχαιοελληνικών εθίμων.

 

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν κάθε χρόνο την Κυριακή του Τελώνη του Φαρισαίου και τελειώνουν την Κυριακή της Τυροφάγου.

 

Παλαιότερα τα συστατικά στοιχεία των εκδηλώσεων της αποκριάς – καρναβαλιού ήταν οι παρέες των μεταμφιεσμένων που γύριζαν τα βράδια στις γειτονιές τραγουδώντας σκωπτικά και άσεμνα τραγούδια. Η σάτιρα και τα φαλλικά σύμβολα είχαν κυρίαρχη θέση σ’ αυτές τις εκδηλώσεις. Με τη πάροδο του χρόνου όμως ατόνησαν και εξαφανίστηκαν ή μειώθηκαν και στις μέρες μας πλέον αντικαταστάθηκαν από τυποποιημένους χορούς και παρελάσεις αρμάτων και μασκαράδων που διοργανώνονται από τους ντόπιους φορείς.

Τελευταία Νέα

Παιδικό πάρτυ